Her zaman yazılarımda bahsettiğim gibi balık benim en çok sevdiğim yiyeceklerden biri. Bu tarifte Şili ye yaptığım geziden esinlenerek, size Somon balığı tarifi vereceğim.
Şili balıkları ile meşhur. İç tüketimin yanı sıra başta Amerika, Japonya ve İspanya olmak üzere bir çok ülkeye balık ihraç ediyorlar. Çok güzel, temiz organize bir balık pazarları var başkent Santiago da. Turistlerin uğrak noktası. Bende orda iken birçok yerel balık deneme şansım oldu. Özellikle benim en çok sevdiğim Somon ve levrek balıklarının daha tazesini bulamazsınız.
Bu tarifte avocado ile bir salata da yapacağız. Bildiğiniz gibi avokado bir tropikal meyve, fıstıki yeşil rengi, krem gibi dokusu ve benzersiz tadı ile çok özel bir meyve. Birçok kişi avokado yu Meksikalıların guacamole si ile tanır. Benim tarifimde avokado nun tadı biraz daha ön planda olacak.
Balığın yanı sıra Şili de çok kaliteli sızma zeytin yağı ve avokado yağı üretimi var. Şili güney amerikada ki akdeniz iklimine sahip iki ülkeden biri olduğu için bizim alışık olduğumuz meyve ve sebzeler orda da mevcut. Ama avokado yağını ben hiç denememiştim. Eğer marketinizde bulabilirseniz size tavsiyem deneyin pişman olmayacaksınız. Özellikle salatalara ayrı bir lezzet veriyor.
Malzemeler
· 100 gr kılçıksız Somon balığı,
Balığın kızartılacağı yağ için:
· 12gr Sızma Zeytin yağı,
· 6 parça Limon,
· 1 defne yaprağı,
Balığın üzeri için:
· 24gr deniz tuzu,
· 24gr kişniş çekirdeği,
· 3gr Merken (Şili ye özel tütsülü acı kırmızı biber),
· 3gr kuru Kekik,
Avokado Tartar:
· 96gr avokado küçük küp şeklinde kesilmiş,
· 12gr çok ince kıyılmış kırmızı soğan
· 48gr çok ince kesilmiş kırmızı biber (acı olursa daha iyi olur)
· 48gr çok ince kesilmiş kırmızı biber (acı olursa daha iyi olur)
· 6gr avokado yağı,
· 1,5gr Limon suyu,
· 3gr ince kıyılmış maydanoz,
· Ağız tadınıza gore tuz ve karabiber,
· bir tutam şeker,
· bir tutam ince kıyılmıs limon kabuğu,
Balığın üzeri için verilen malzemeyi ilk once iyice karıştırın sonrada bir değirmen yardımı ile öğütun,
Teflon bir tavada zeytin yağında limon parçaları ve defne yaprağını kızdırıp tatların yağa işlemesini sağladıktan sonra somon balığının her iki tarafının altın rengini alıncaya kadar kızartın. Balığın iç tarafının nerde ise çiğ kalması gerekiyor ki balık çok kurumasın. Somon balığı çok pişirilirse tüm lezzetini kaybeder. Balık piştikten sonra balığın üzeri için hazırladığımız malzemeye bir yüzünü bastırıp toz haline gelmiş karışımın iyice balığa işlemesi sağlanır.
Balık pişerken avokado salatası için verdiğimiz tüm malzemeler bir çanakta bir birine karıştırılır. Karıştırma işlemini dikkatli yapınki püre haline gelmesin.
Afiyet olsun...